ING-topman Jan Hommen laat bij zijn afscheid dit najaar een flink kleinere bank en verzekeraar achter dan hij aantrof bij zijn aantreden begin 2009. Maar het bedrijf is veel efficiënter geworden en staat er financieel stukken sterker voor, benadrukte Hommen woensdag bij zijn laatste halfjaarcijferpresentatie.
De afslankoperatie bij ING is noodgedwongen, een harde eis van de Europese Commissie wegens de ontvangen staatssteun. ,,Groeien is leuker dan verkopen”, erkent Hommen. ,,Maar het is ook moeilijker, om het op een verantwoorde manier te doen.” Al met al vindt hij dat er de afgelopen jaren ,,een mooi bedrijf’ is neergezet.
De opgave voor ING, alle verzekeringsactiviteiten afstoten, is bepaald niet eenvoudig. Behalve dat de marktomstandigheden met historisch lage rentes allesbehalve gunstig zijn voor de waarde van verzekeraars, is ook nog eens algemeen bekend dat het financiële concern onder verkoopdruk staat.
Verwarring
Vooral de onzekere beginperiode, toen de kredietcrisis nog volop woedde, was volgens Hommen moeilijk. ,,De markten waren in totale verwarring.” De laatste anderhalf jaar was er weliswaar ook van tijd tot tijd een terugval. ,,Maar dat was wel in een opgaande lijn”, aldus de topman.
Ondanks de lastige marktomstandigheden wist ING tot dusver voor de meeste verkochte onderdelen een goede prijs binnen te halen. ,,We zorgden ervoor dat we nooit met maar één partij in gesprek waren'', zei Hommen. ,,Er was altijd concurrentie.''
Herstructurering
De afronding van de herstructurering laat Hommen over aan Ralph Hamers, die hem in oktober opvolgt. Onder zijn leiding zal ING de resterende verzekeringsactiviteiten van de hand moeten doen, en de resterende miljarden aan staatssteun moeten terugbetalen.
Over de huidige economische situatie is Hommen niet overdreven optimistisch. Voor dit jaar voorziet ING een krimp van de Nederlandse economie met 1,4 procent. Die zal worden gevolgd door hooguit een zwak herstel in 2014. Wel gaat het volgens de topman in sommige andere Europese landen weer wat beter, wat gunstig is voor de export.
Ook in eigen land ziet Hommen naar eigen zeggen wat voorzichtige lichtpuntjes, zoals een afvlakkende prijsdaling op de huizenmarkt . ,,Het sentiment wordt wat beter'', zei hij. ,,Mensen worden moe van de negativiteit.'' Hij baseert zich naar eigen zeggen op signalen die medewerkers van de bank krijgen van klanten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl